1/28/2009

Ringkasan Khutbah Jumaat (23/1/2009)

Sedutan Khutbah Jumaat

"AMAL JARIAH MENGEMBIRAKAN UMAT ISLAM GAZA"


1. Umat Islam diseluruh dunia adalah bersaudara kerana Islam adalah agama persaudaraan.

2. Apabila umat Islam di negara atau kawasan tertentu ditimpa malapetaka atau dizalimi, maka Umat Islam lain perlu membantu meringankan penderitaan.

3. Bantuan yang diberikan ini merupakan tali ikatan akidah Islamiah.

4. Budaya persaudaraan yang berasaskan akidah ini telah berjaya menegakkan negara Islam Madinah.

5. Persaudaraan di kalangan Ansar dan Muhajirin yang ditindas, hingga dinyatakan bahawa keluarga Ansar yang memiliki dua helai pakaian telah memberikan sehelai kepada saudaranya dari golongan Muhajirin. Mereka yang memiliki dua buah rumah menghadiahkan sebuah kepada keluarga Muhajirin manakala mereka yang mempunyai dua bidang tanah, diwaqafkan sebidang kepada Muhajirin.

6. Sumbangan Saidina Abu Bakar yang telah mendermakan seluruh hartanya untuk Islam dan ummah yang tiada tolok bandingnya sehingga dikhabarkan tiada apa-apa yang ditinggalkan untuk keluarganya, melainkan Allah dan Rasul-Nya sahaja.

7. Demikianlah Saudara kita di Palestin benar-benar memerlukan pembelaan. Mereka kehilangan keluarga, rumahtangga, kemusnahan hartabenda, sekolah dan hospital. Semenanjung Gaza kini memerlukan berbilion ringgit untuk dibangunkan semula.

8. Mimbar ini amat berharap Sebagai warga Malaysia yang terdiri daripada pelbagai taraf hidup bersegera membela saudara kita di Palestin, sama ada melalui protes, bantahan, derma atau bantuan sukarelawan.

9. Di dalam surah al-Baqarah ayat 261 dan surah Ali Imran ayat 180, Allah SWT akan melipat gandakan pahala ke atas orang yang menderma kepada saudaranya yang susah dan akan mendapat siksaan kepada mereka yang bakhil lagi kedekut .

10. Sebagai Kesimpulannya amal jariah ini akan menjadi tanda keimanan seseorang, merapatkan tali persaudaraan,menggembirakan ummah, menghapuskan dosa, menambahkan rezeki; dan mewarisi amalan para Rasul, Nabi dan orang-orang soleh.

(23 JAN 2009)

P/S Khutbah ini dibaca oleh Khatib-Khatib di sekitar Masjid-Masjid Kuala Lumpur dan Sebahagian Masjid di Selangor Kalau terlupa apa khutbah minggu lepas boleh lah rujuk di sini.

1/27/2009

Dari LUKUT ke Tanjung Biru

26 Jan (Isnin)kemarin Skuad “D-d” mengatur langkah lagi…Kali ini ke Muzium Lukut, bukan apa sekadar mengimbau dan mengenal tokoh yang bertelingkah di Lukut yang juga melibatkan orang Melayu Selangor…. Sebelum menyelam ke swimming pool dan Selat Melaka…sempatlah saya dan Skuad "D-d" mengulangkaji Sejarah kota Lukut yang terkenal itu. Bagaimanapun desiran ombak Tanjung Biru cepat sangat menelan sejarah Lukut….

P/s Sejarah yang lama moleklah dikenang, yang buruk janganlah diulang yang baik pula jadikan panduan.

Puluit Bungkuih hari Ahad di Pekan Rabu
25 Jan (Ahad)Saya dan Skuad “D-d” makan puluit Bungkuih, Nasi lemak dan Otak-otak Versi Kedah… Pulut saya boleh lah layan, nasi lemak pun o.k lah juga sebab murah 5 kupang aje…tapi tang otak-otak tu tak mampu nak layan....

Ni lah Pekan Rabu….Lebih Kurang macam Pasar Payang di Terenganu atau Pasar Buluh Kubu di kelantan. Lepas tu ronda-rondalah di Pekan Alor Star….Masjid Zahir (Ustaz kena singgah sini Oooo) dan Menara Alor StaQ.P/s: Kedah maju 2010

Petang Jumaat ke Rumah Madu Di Kuala Nerang
TERAP INN & RUMAH MADU

Pssst....
23 Jan(Jumaat) Saya berada di Padang Temak Kuala Nerang menghadiri Walimatul Urus . Setelah memandu lebih Kurang 7 Jam dan melimpasi Langgar, Pokok Sena, Bukit Barak,Nakon Nambua, Jam 5.00 Petang saya dan Skuad “D-d” Check Inn di TERAP INN. Berdekatan Pejabat Daerah & Tanah Padang Terap. Lepas Check Inn saya terlalu asyik terbayang-bayang kan madu. Tanpa berlengah lagi saya pun ke Rumah Madu di Pekan Kuala Nerang..alamak tutup rapat?….hari Jumaat rupanya..awat hang tak habaq Kedah Jumaat Cuti …Kebiasaanya semua kedai tutup… Mmmm… niat tak betul kot…

P/S SM SALIM KATA…Melepas lah Sudah…