9/23/2008

PERSEDIAAN RAYA....

LATIH DIRI LAKUKAN AMALAN SUNAT DI PAGI RAYA
PENA: HABIHAMelatih diri sendiri melakukan amalan-amalan sunat pada pagi Syawal atau hari raya bermaksud mendidik diri dalam konteks menghayati hari raya dari sudut keagamaan di samping menikmati keseronokan dan kemeriahan yang hanya hadir setahun sekali itu. Mudah-mudahan langkah membiasakan perkara sunat ini akan memudahkan pula menyelesaikan perkara-perkara yang wajib.

Malam Raya apa perlu dibuat?
Ada sepotong hadith menyebutkan bahawa Nabi Muhammad SAW. bersabda: “Sesiapa yang menghidupkan malam Aidilfitri dan AIdilAdha, hatinya tidak akan mati ketika matinya hati-hati orang lain” Diriwayatkan oleh Ubadah Bin Shomit.

Berdasarkan hadith di atas ini bermakna bahawa betapa pentingnya kita umat Islam menghiasi malam hari raya tersebut dengan amalan yang telah digarispandukan oleh Salafussoleh. Di antara amalan yang dituntut malam Syawal itu ialah dengan memperbanyakkan bertakbir. Firman Allah SWT mafhumnya: “Dan sempurnakanlah ibadah puasa kamu mengikut bilangan hari dalam bulan Ramadhan (29 atau 30 hari) dan bertakbirlah ( membesarkan Allah) atas petunjukNya yang diberikan kepada Kamu, supaya kamu bersyukur” (Surah Al-Baqarah : 185)

Di Dalam Kitab Feqh Al-Syafie menyebutkan bahawa Takbir Syawal boleh dikumandangkan waktunya bermula dari ghurub matahari akhir Ramadhan itu dan berterusan sepanjang malam-malam tersebut hingga solat Sunat Hari Raya Aidul Fitri didirikan istilahnya di dalam Feqah disebut sebagai Takbir Mursal. Takbir ini sunat dilafazkan sama ada oleh orang yang bermukim atau musafir, di masjid atau di jalanan, duduk atau berdiri di kedai-kedai atau di rumah kediaman dan sebagainya.

Perkara Sunat Di Pagi Raya
Di Pagi Raya pula disunatkan membersihkan anggota badan dengan mandi dan bersugi terutamanya di awal pagi hari raya (Subuh) Pastikan kita memasang niat untuk mandi Sunat hari raya seperti : “Sahaja aku mandi sunat hari raya kerana Allah SWT.”

Selepas mandi disunatkan bersiap dengan pakaian yang sesuai, bersih, kemas dengan harum-haruman , disunatkan juga menjamah juadah atau makanan sebelum bersolat dan mendengar khutbah di Masjid. Sebaik-baiknya datanglah awal ke masjid supaya dapat bertakbir dan bertahmid bersama masyarakat agar syiar Islam itu tetap terpelihara dan sentiasa mekar sepanjang masa. Setelah selesai urusan Solat sunat hari raya, disunatkan juga saling mengucapkan kejayaan mengharungi bulan Ramadhan ataupun bermaaf-maafan sesama sahabat, handai taulan, jiran dan paling utama kedua ibu bapa kita yang masih hidup ciumlah tangan mereka, mohonlah ampun dari keduanya kerana telah diperingatkan oleh Rasulullah janganlah memperlekeh atau memperkecilkan ibubapa kerana tidaklah berkat hidup kita di dunia apatah lagi di akhirat seperti kisah Al-Qomah yang melebihkan isterinya dari Ibunya sendiri. Kita juga tidak dihalang untuk menziarahi Kubur kedua ibubapa kita yang telah lama meninggalkan kita, walaupun amalan ini tidak dinyatakan oleh Rasulullah dimestikan menziarahi kubur pada satu Syawal, namun masing-masing mempunyai asbab tertentu memilih manakah amalan yang terbaik, mungkin anda belum merasakan bahawa ziarah kubur itu tidak perlu kerana kedua ibubapa anda masih hidup tetapi bagi mereka yang sudah kehilangan kedua-dua mereka mungkin di pagi Syawal inilah hari tebaik untuk mendoakan mereka dicucuri rahmat oleh Allah SWT.
Sesungguhnya sidang pembaca yang budiman, sekali imbas amalan-amalan yang dihuraikan itu memanglah mudah untuk dilaksanakan. Tetapi soalnya ialah kurangnya penghayatan terhadap amalan-amalan yang dilakukan itu, orang mandi kitapun mandi, orang bertakbir kitapun bertakbir, orang cium tangan Ibu dan Ayah kitapun melakukannya, orang ziarah ke kubur kitapun ikut sama tetapi hikmah di sebaliknya jarang kita hayati. Wallahu ak’lam

9/21/2008

IKTIKAF DI AKHIR RAMADHAN

IKTIKAF DI AKHIR RAMADHAN. Semakin hari kita semakin hampir menginjakkan kaki ke penghujung Ramadhan. Waktu dipenghujung Ramadhan ini kita dituntut agar mengimarahkan malam-malamnya dengan Ibadah malam seperti istighfar, iktikaf dan banyak berdoa kepada Allah semoga diampunkan dosa-dosa yang kita lakukan saban hari. Keperluan kepada Ibadah sepatutnya lebih giat dan bertambah meningkat lagi terutamanya di malam-malam akhir Ramadhan ini , amat rugilah kalau kita tidak beribadah langsung di malam hari hanya cukup dengan amalan wajib berpuasa dan solat 5 waktu. Iktikaf adalah sebahagian dari Ibadah yang dituntut bila menjelangnya 10 malam terakhir Ramadhan. Iktikaf dari segi bahasa ialah tetap dan tenteram dengan sesuatu. Dari segi Syarak ialah berada di dalam masjid dengan niat untuk beribadah kepada Allah SWT.HUKUMNYA Sunat kerana ia sebahagian dari usaha untuk mengekang Nafsu yang jahat dengan menumpukan fikiran, membersihkan hati dan mendidik jiwa agar dingin dengan kehendak melakukan maksiat kepada Allah SWT. Hukumnya sunat Muakkad pada sepuluh hari yang terakhir bulan Ramadhan. SYARATNYA 1.Niat 2. Suci dari Janabah, Haidh, Nifas, 3. Berada secara tetap dalam Masjid. BATAL jika seseorang itu keluar dari Masjid tanpa sebab atau saja-saja. ADAB-ADABNYA Penuhi masa dengan berzikir, membaca Al-Quran atau berdoa atau perbincangan ilmu.HABIHA