2/09/2009

AYAT-AYAT CINTA

CINTA

Hampir semua orang pernah merasakan betapa manisnya “CINTA” selalunya cinta akan diluahkan dengan ayat-ayat yang manis, gebu dan melemaskan. Tidak kurang juga yang mengambarkan cinta itu umpama ombak yang sering mengunjungi pantai yang tidak bertepi…begitulah Cinta dalam kehidupan manusia begitu indah dan agungnya amat sulit untuk diucapkan.

Dengan cintalah juga seseorang itu mampu menuju bahagia. Dengan cintalah juga seseorang itu mampu sengsara. Adapun Syurga yang penuh nikmat itu juga mampu diraih dengan cinta, manakala neraka yang gambarannya amat mengerikan itu dihuni oleh manusia yang hina dan ternoda akibat cinta.

CINTA HAKIKI

Bila cinta itu dibincang dan ditafsir, maka dimana titik nokhtahnya? di mana penghujungnya?, apa yang sebenarnya kita mahu dari cinta? Maka nokhtah cinta yang menjadi penghujungnya itu , lantaran menjadi matlamat manusia beria-ia benar bercinta ialah natijah dari cinta yang mampu membuahkan kebahagiaan yang hakiki.

Memang Cinta itu manis, cinta itu indah, akan tetapi kedua-dua sifat manis dan indah itu hanyalah relative sifatnya bak kata pepatah Melayu habis madu sepah dibuang. Maka Cinta yang hakiki itu apa? Cinta yang hakiki itu ialah cinta sejati, cinta seorang hamba yang tulus hanya kepada Allah. Bukan kah rasa manis dan cinta kepada Allah ini amat sukar untuk ditafsirkan?, indahnya Cinta kepada Allah amat susah untuk digambarkan?, tidak terungkap, kerana yang menjadikan ia manis dan indah itu ialah Zat Allah SWT. zat yang dicintainya itu sendiri, mana mungkin boleh ditafsirkan apatah lagi hendak digambarkan.

Bukankah Cinta itu memerlukan bukti? Sesiapa sahaja boleh mengaku bercinta tetapi bila ditanya buktinya? Tidak semua dapat membuktikan cinta yang hakiki dan sejati. Rasulullah SAW. bersabda :


“Tidaklah seorang hamba itu dikira beriman hingga aku (Nabi) menjadi orang yang lebih dicintai daripada keluarganya sendiri, hartanya dan manusia semuanya” (Sahih Bukhari)


PEDOMAN BERCINTA

Allah telah memberikan sebuah pedoman untuk mengetahui hakikat ukuran pengakuan cinta seseorang. Adapun yang menjadi ukuran dan bukti cinta seseorang itu kepada Allah ialah sejauh mana seseorang itu mengasihi/ mengikuti petunjuk Rasulullah SAW.


Firman Allah SWT:

” Katakanlah: Jika kamu benar-benar mencintai Allah, ikutlah Aku nescaya Allah mencintai dan mengampuni dosa-dosa kamu, Allah Maha Penhampun lagi Maha Penyayang” [ Surah Ali Imran : 31]

Semakin bertambah cinta seseorang mukmin kepada Allah dan Rasulnya, maka akan semakin bertambah manislah rasa imannya. Cinta Allah dan Rasul adalah cinta yang berpedoman dan merupakan cinta yang paling tinggi maqamnya .

Sabda Rasulullah SAW: dari Anas bin malik bahawa Rasulullah SAW. Bersabda: Ada 3 hal yang barangsiapa memilikkinya nescaya ia akan dapat merasakan kemanisan Iman: [1] Allah dan Rasulnya lebih dicintai dari selainnya[2] mencintai seseorang itu semata-mata kerana Allah [3] benci untuk kembali kepada kekafiran setelah Allah menyelamatkannya sebagaimana amat bencinya dirinya akan dimasukkan ke dalam api neraka”


[Hadith Riwayat Imam Bukhari dan Muslim]

Oleh itu takutlah kita kepada Azab Allah, Sesiapa yang takut akan Azab Allah nescaya ia akan cinta kepada Rasul. Cinta kepada Allah dan Rasul itulah cinta yang hakiki lagi diredhoi. Jauhkanlah dari cinta yang tidak membawa kepada keredhaan Allah, carilah cinta yang mampu membawa ke jalan Syorga. Hargailah Cinta yang sering mengungkap ingatlah Allah..ingatlah Rasul, oleh itu Carilah Teman bercinta yang selalu bersusahpayah melindungi pasangannya dari dosa dan bisikan hawa nafsu syaitan yang memberahikan.


P/S . Artikel ini sebenarnya untuk Student bimbingan saya. Saya kongsikan di N3 ini untuk mereka yang ingin mengambil manfaatnya kalau tak ingin / minat tak apa.....