11/11/2008

MASIH DALAM CONFUSE (BAHAGIA @ SENGSARA)Semalam petang Jam dah 6.35 Aku masih tidak dapat mencari jawapan lagi sengsara betul rasanya . Fikiran melayang-layang cuba untuk membuat keputusan yang paling rasional dan yang paling membahagiakan semua, sambil mendengar celoteh Radio DJ Anim di channel 93.60 teringat kembali ingatan di Bilik Konti DJ bersama dengannya ditemuramah tajuk berkaitan Bahagia & sengsara . Jadi hasilnya jadilah satu entri [BAHAGIA & SENGSARA] Bahagia diistilahkan sebagai kesenangan, keamanan, dan kesentosaan manakala Sengsara pula bermaksud kesusahan, kesulitan dan penderitaan . Ia seringkali menjadi teman akrab lagi sejati manusia . Maka digambarkan manusia yang bahagia itu adalah orang yang paling istimewa manakala manusia yang sengsara itu ialah orang yang tidak bernasib baik dalam hidupnya . Antara tanda-tanda orang yang bahagia itu ialah :1. Senang dan suka dalam urusan akhirat 2. Himmahnya(kemahuan) kuat terhadap mengabdikan diri kepada Allah apatahlagi membaca Al-Quran 3. Sangat memelihara sembahyangnya 4. Jaga diri dari yang haram dan syubhat 5. Suka bersahabat dengan orang soleh dan baik 6. Bersifat dermawan pada jalan agama. 7. Sangat bermanfaat kepada orang lain 8. Sentiasa siap sedia menghadapi kematian. Manakala tanda orang yang Sengsara itu ialah :1. Rakus terhadap harta dunia 2. kemahuan dan syahwat yang kuat terhadap dunia semata-mata 3. Meringan-ringankan Ibadah terutamanya solat. 4. Berkawan dengan orang fasik dan memusuhi orang yang mencintai agama 5. Sombong lagi membanggakan diri 6. Bersifat suka merosakkan hubungan silaturrahmi 7. sedikit kasih dan sayang kepada orang yang beriman 8. Kikir lagi kedekut 9. Tidak ingat mati 10. Tiada perasaan terhadap Al-Quran dan Sunnah Nabi. Maka Aku & Kita di mana ye? Bahagia atau sengsara?

11/09/2008

DUA puluh lapan hari yang Confuse


Semalam aku dapat surat susulan ke 2 memanggil aku belajar semula. Surat itu bukanlah memberi makna yang sebelum ini aku tak belajar atau menyorok sebalik pokok pisang. Dulu (1998) aku pernah mohon belajar, sambil tu aku ambil exam di British Councils untuk melayakkan aku jadi Mat Salleh, tapi keizinan untuk belajar tak dapat katanya aku baru balik dari “branch” dan baru sahaja duduk kat HQ. Bagilah peluang untuk Kakak dan Abang2 tua yang nak belajar tu….Walaupun borang dah Ku hantar aku terpaksa akur juga masa tu sifat kejawaan aku kental masa tu “Nrimo wae suratan Taqdir” Tak merasa lah aku nak main salji atau nak jumpa MR Bean. Masa tu aku sahaja seorang Teruna yang paling muda dan paling Handsome…kena teh tarik secawan …lebur aku…Borang Sambung Belajar yang dah diproses pun aku sanggup tarik balik .Tapi sekarang ni Surat macam tu datang lagi. Tapi tempatnya bukanlah kat Oxford atau Cambridge atau kat Mancaster United (MU) tapi orang kata tempat ni adik beradik dengan (MU) Cuma atas sikit kat UK dan lebih tepat Main Entrance nya ialah Al-Rahman Mosque.. Aku Confuse sebenarnya…bukan soal tempatnya. Entahlah semenjak 2 menjak ni perasaan malas tu semakin menebal dalam jiwaku…tak tahu lah mana silapnya. Memang lah tidak ku nafikan belajar tu satu tuntutan (sabda Nabi walupun sampai ke liang lahad) Tapi aku malas..malas..malas….Confusenyalah aku hari ini… ada 28 hari lagi aku kena cari jawapan nya…

URUS MAJLIS WALIMAH(7-9 NOV 2008)


Aduh penat sungguh minggu ini, jawa bilang “kesel, lempoh” apakan daya terpaksa uruskan juga perkahwinan 2 mempelai nih…satu dari Jenderak Selatan dan satu lagi “mai” dari Kuala Nerang. Malam tu aku jadi Saksi Nikah dan Jurucakap Pihak Pengantin Perempuan adik ipar aku. Bacaan doa selamat dan ucapan ringkas serta mengepalai majlis Resepsi sekaligus dibuat pada Malamnya. Penat..penat..esok pulak aku jaga orang “Kejobos @ rewang@ sinoman” Majlis selesai Jam 6.00 Petang . Aku doakan adik aku ini bahagia hingga ke anak cucu. Hampir lebih 14 tahun aku jaga adik ipar aku ini seorang lelaki seorang perempuan (dari sekolah Rendah hingga Bujang) akhirnya minggu ini sah lah dia jadi suami dan isteri orang…lepas tanggungjawabku…Nak ucap juga Terima Kasih Kepada Ketua Kampung Abang Rasyid dan Am…Rendang palembang , Ayam goreng, nasi minyak, Sambal goreng mu enak sekali…Mau mbengi orak iso turu aku… TERIMA KASIH SEMUA ORANG KAMPUNG SIMPANG LIMA.