11/20/2008

Mengulas "Comments" juga sedeQah?Alhamdulillah...dalam diam dah 4 bulan juga "aku" (Pinjam perkataan Cikgu Jawe)mengisi ruang En3 blogs sendiri dengan mengalami pelbagai pengalaman dan kepelikkan dunia blogs ini...sesuatu yang istimewa sebenarnya. En3 sebelum ini ialah ttg.SedeQah Selipar...Memang betul cakap Pok Li..setelah selesai saya mengulas "Comments" En3 nya (Bisobonar). saya betul-betul dapat "Comments" yang mencongkam..alahai (Mintak izin En.ME pijam Trade Mark ini)..baru tahu saya dunia Blog nih ada kalanya mengguris perasaan dan jiwa...tapi saya cuma nak kata begini : bagi saya mengulas atau istilahnya "Comments" En3 seseorang perlulah berniat baik dan bersikap baik juga. sebab yang baik-baik itu akan dapat ganjaran Allah seperti Firmannya di dalam Surah Al-An Am:ayat6 mafhum Firmannya: "Sesiapa yang berbuat kebaikan baginya 10 kebajikan" Maknanya bila kita berkongsi pandangan, pendapat mahupun idea maka niatkanlah untuk "kebaikan" semata-mata. Dengan kata lain jika kita "Comments" itu maksudnya juga kita dikira bersedeQah walaupun hanya berbentuk kata-kata dari buah fikiran yang baik-baik sebagaimana yang dimaksudkan dari riwayat oleh Bukhari dan Muslim.Kesimpulannya jangan kita "jengkel" kepada yang suka mengacau mungkin mereka dari suku sakat Abu lahab kot ...tak dapat sedeQah selipar hari ini dapat sedeQah "Comments" kat kengkawan pun jadilah...

11/18/2008

BERSEDEQAH SELIPAR DI WAKTU CUTI PERSEKOLAHAN?Tajuknya agal lucu juga kan? Tapi inilah di antara tips untuk mendidik Jiwa bersedeqah yang akhirnya akan menguntungkan kita, anak-anak ataupun sesiapa sahaja yang mengaku beriman kepda Allah SWT. Jadi minggu ini Entri Blogs saya ialah tentang Sedeqah Selipar.

Amalan bersedeqah merupakan amalan yang terpuji dan di antara amalan yang akan di anugerahkan kunci untuk memasuki syurga Allah SWT. di akhirat kelak.

Bulan ini ramai Ibu bapa, anak-anak atau kita sendiri akan mengambil cuti. Ada yang balik bercuti ke Utara, Ke Selatan atau ke Pantai Timur .

Sebelum anda Travel dengan seronoknya bersama Famili, saya syorkan anda singgah sekejap di kedai dengan membeli selipar yang harganya tidak sampaipun RM2.00 Kalau anak Empat belilah empat pasang jumlahnya cuma RM 8.00 tidak sampai pun sepuluh ringgit.

Ketika anda dalam perjalanan menuju ke destinasi percutian anda Cuma perlu pilih sahaja mana-mana masjid yang anda berhajat untuk singgah dan sekaligus bersedeqah selipar di masjid-masjid berkenaan. Sambil itu anda lihatlah selipar yang ada…sungguh dhaif sekali kan?…ada yang kanan warna biru yang kiri warna merah…diikat tali raffia pun ada juga…Bukan apa Sedeqah kita itu semata-mata untuk manfaat kegunaan jemaah mengambil Wudhuk….atau ke tandas .Fadhilat atau kelebihannya anda fikirlah sendiri…. Saya hanya mampu menyebut demikian: “Selagi sedeqah anak adam itu digunakan untuk tujuan ibadah selagi itulah ganjarannya dicatit oleh Allah SWT”… Kesimpulannya Sambil bercuti dapatlah kita mendidik diri dan anak-anak untuk “taqarrub” (mendekatkan diri) dengan Rabbul Jalil…. Sekali lagi saya nak kata anda fikirlah sendiri….

KENANGAN MANIS DI SIME DARBY

Semalam 18hb. September Saya menghadiri seminar Kepemimpinan Melayu di Sime Darby Convention Centre. Dijemput sebagai peserta dan membaca doa Perasmian. Banyak perubahan yang berlaku (landskap) di SIME DARBY ini..ini kali ke 2 saya ke sini, kali pertama tahun 2006 bersama teman-teman school Inspector (Nazir) .Sebaik sahaja nama diumumkan untuk membaca Doa Perasmian saya pun bingkas bangun membaca Teks yang saya karang hanya lebih kurang 10 minit…hasilnya Y.B.Datuk Ir. Hj Idris Hj Harun (Timbalan Menteri 1 Kementerian Pengajian Tinggi) mengulas doa saya hampir 30 minit…kawan-kawan ada yang tersengih, manakala dari IPT lain tersenyum juga (tak pasti sinis ataupun ikhlas) yang diulas bait-bait doa saya mengenai “moga kau anugerahkanlah Ya Allah hari ini lebih baik dari hari-hari semalam yang kami lalui”…much better rather then those days… dan katanya lagi itulah pokok dan isi Teks yang ia perlu huraikan sebelum dirasmikan seminar pada hari ini. Saya seperti biasalah dah kebal dengan puji-pujian itu. Sebaik sahaja tamat saya keluar sessi Jamuan ramai juga rupanya yang datang menghulurkan tahniah…kerana berjaya mencuri hati Y.B. dan ada yang meminta Teks Doa yang saya baca…ada yang nak mintak saya akan datang bentang Paper..ada juga yang nak mintak saya doakan anaknya Cemerlang SPM…30 minit juga saya menyorok dalam tandas buka Neck Tye, Simpan Songkok dalam Beg Seminar,..dan tanggalkan Name Tag saya…keluar tandas saya berdiri tepi pasu…saya dengar dari Jauh …Ustaz tu dah balik dah..walhal saya di depan mereka….dan 15 minit lagi saya duduk menyembang di kiosk jual Kek “Halia” paling seronok mamat yang tadinya ucap tahniah dengan selamba tanya kat saya..tandas mana???....hik..hik..macam-macam gelagat manusia rupa-rupanya.