11/25/2008

CEMPEDAK GORENGSemalam sempat makan cempedak goreng yang embah lanang bawak dari kampong (simpang Lima) Embah bilang buah cempedak banyak tapi kau tak balik-balik kampong. Lahh Embah nih baru minggu lepas Aku balik…kan..malam tu Embah tidur dengan Along, Ariff dan Asyraff..Pas tu die bercerita sakan sampai 3 ningrat tu tersenguk-senguk…keh.keh.. rupanye embah Kangen ngan Budak-Budak tu…Cempedak pulak yang jadi alasan…Buah Cempedak diluar pagar, Embah jolok dan tolong bawakkan…kata embah sambil makan cempedak. MINGGU NI KENA LAH BALIK KAMPUNG...Cempedak tengah banyak nih..musim cempedak ke? atau salah Musim?.

HEMAH BERBELANJA
Mafhum Surah Al-Israk ayat 27 menyatakan : “Dan orang-orang yang apabila membelanjakan hartanya mereka itu tidak berlebih-lebihan dan tidak pula kikir, dan adalah (perbelanjaan itu) ditengah-tengah antara yang demikian” [Al-Israk : 7]

Hujung bulan ini kaki kita tergedik-gedik mahu keluar shopping al-maklumlah musim "menuai" ada yang mengira-ngira pastinya bulan depan (Disember) akan mendapat durian runtuh (bonus) dari majikan masing-masing. Di bulan November dan Disember merupakan bulan yang lazimnya semua orang akan berbelanja lebih dari hadnya. Ibubapa yang anaknya masih bersekolah akan sebok mencari pakaian sekolah anak-anak, keperluan buku-buku rujukan, Beg sekolah, Kasut sekolah dan bermacam-macam lagi keperluan lain yang mesti dibeli di hujung tahun sebelum mengadap tahun baru. Yang tidak banyak komitment mungkin tengah berkira-kira destinasi "holiday" hujung tahun ini.

Maka kita sebagai pengguna & pembeli hakikatnya merupakan orang yang ada kuasa, boleh memajukan dan membangkrapkan mana-mana kedai yang kita suka atau tidak suka. Tetapi kita kena ingat, berhati-hatilah di dalam mengurus perbelanjaan agar tidak terperangkap.Terutamanya dengan godaan jualan murah di hujung tahun dengan membeli barangan walhal kalau tidak membelinya pun tidak mengapa atau dengan perkataan lain ia bukan satu keperluan pun.
Sekurang-kurangnya amalkan garispanduan seperti berikut sebelum berbelanja:
(1) Tentukan barangan yang hendak dibeli
(2)Tentukan jumlah harga barang-barang tersebut bersesuaian dengan budget kita.
(3) Agihan simpanan untuk kecemasan perlu ada .

Selalulah "bermuhasabah" dalam berbelanja kerana ia akan mengelakkan pembaziran. Beringatlah selalu di masa kita mempunyai wang yang banyak, kerana kita tidak dapat menjangka bila wang tiada bagaimanalah hidup kita nanti. Nafsu untuk menunjuk-nunjuk memang tidak akan habis-habis jika asyik dilayan.Cuba sesekali kita bersikap tamak dengan bersedeqah atau infaq untuk memunggah laba di akhirat nanti . Hati-hatilah bila berbelanja...Kata memang mudah..nak diamalkan kekadang susah sekali....[ N3 INI TIDAK SESUAI DIBACA UTK. MEREKA YANG MEMPUNYAI BUDGET YANG MELAMPAUI BATAS]