10/29/2008

TERPAKU BILA IDOLAKU MENYAPA DI BLOGS


Terpaku mengikut kamus dewan menyatakan maksud terpaku itu ialah; dilekatkan dengan paku,duduk dalam keadaan tidak bergerak-gerak, tidak pula berbunyi-bunyi, terlekat, tertumpu pada matanya....itulah istilah yang memang tepat pada makna dan maksud yang hendak aku ceritakan pada kali ini....semuanya berpunca selepas aku memberi khidmat nasihat Pelajar (itu istilah lembutnya..yang lebih tepat...jerkah)apa tidaknya dah nak keyy in markah baru datang mohon Syafaat katanya...terangkat lah aku.Maka bila waktu sebelum Solat aku pun bukak blogs aku...terkedu lalu terpaku aku bila IDOLA aku telah memberi "Comments" kepada skrip "cerita Balik Kampung Simpang Lima Siri 1" terima kasih lah kakang Jowo Pinter kerana sudi menyapa aku dan semak-semak blogs aku...kalu ada cerita yang tersama, tercopy, terplagiat...kira adik beradik sudah lee yee...ojo pulak ngeret aku areng mahkamah...apa pun Tima Kasih Black Purple kerana sudi ziarah dan mohon tunjuk ajar mana yang tidak betul..Jazakallahu Khairan Kathira...Allah Yubarik alika...

10/27/2008

BALIK KAMPUNG SIMPANG LIMA siri (1)


KELAPA (DAUN BUAT KETUPAT, ISI UNTUK SANTAN ATAU MINYAK)
INI PELAM DARI BENDANG (SAWAH)..MANIS NIH...
BUAH SUKUN (BUAT KEREPEK ATAU DIGORENG MINUM PETANG)
TANAM TEBU DI TEPI BIBIR (INILAH DIA)

YANG INI PULAK TANAM DILUAR PAGAR (CEMPEDAK)

INI RUMAH EMBAH LANANG (CHALET PALING TIP TOP KAMI SEKELUARGA) CHECK INN BILA-BILA MASA...CHECK OUT DIBEKALKAN (SANGU)

Setelah penat dan tension mengira markah assignment, kerja-kerja kursus dan ujian akhir subjek Pengurusan Minda, tepat Jam 10.00 kami bergerak balik ke kampung simpang 5 sungai Nipah Darat, maka aku kongsikan beberapa "View" kampung simpang lima untuk siri 1 ini.Kampung simpang lima memang damai dan tenteram, tempat paling aku suka duduk tepi pokok pelam (bendang/sawah) tu...asyik mata memandang kehijauan alam. Simpang lima pun ada Jeti Nelayan nanti akan datang aku ceritakan tentang Jeti dan Sawah bendang sekali, niat hati nak juga buat Homestay kat sawah...apakan daya aku kerje di Bandor takde lah masa untuk memikirkannya. Gambar-gambar itu semuanya ada di sekeliling Chalet Embah Lanang, menariknya kalau musim cempedak tak larat nak makan...perut sampai kembung.Apapun kehijauan dan kedamaian ciptaan Allah tetap ku ingati sebagai kurniaan yang paling berharga buat manusia di Muka Bumi ini.

BERJAYA TAMATKAN PUASA ENAM SYAWAL


Akhirnya berjaya juga Aku dan Famili Tamatkan Puasa Enam Syawal dari 20/10 - 25/10 walaupun di punghujung Syawal rupanya terlalu banyak ujian dan cabarannya. Bayangkanlah setiap hari ada saja kawan-kawan yang ajak Ngombe (medang-medang)mahupun Jamuan hariRaya jabatan ataupun Fakulti...peh bersusun-susun Jemputannya, ada satu masa tu Jamuan dibuat betul-betul sebelah Ofis aku, apa lagi bau satay membikin bulu roma ku meremang. Di Kala aku berbuka Puasa dan menyambut HariRaya Enam Syawal sempat juga aku mencari Lemang, Satay, Ketupat, rendang dan Air Tebu demi menyambut kejayaan melepasi godaan enam Syawal itu. Walaupun lemang tu tak sehebat macam lemang Pn Nisah Haroun tapi sudah cukup lengkap rasanya aku merayakan kejayaan di sisi Nya, Moga Puasa aku diberkati dan dirahmati jua oleh-Nya..Amin Ya Robbal Alamin.