11/25/2008

CEMPEDAK GORENG



Semalam sempat makan cempedak goreng yang embah lanang bawak dari kampong (simpang Lima) Embah bilang buah cempedak banyak tapi kau tak balik-balik kampong. Lahh Embah nih baru minggu lepas Aku balik…kan..malam tu Embah tidur dengan Along, Ariff dan Asyraff..Pas tu die bercerita sakan sampai 3 ningrat tu tersenguk-senguk…keh.keh.. rupanye embah Kangen ngan Budak-Budak tu…Cempedak pulak yang jadi alasan…Buah Cempedak diluar pagar, Embah jolok dan tolong bawakkan…kata embah sambil makan cempedak. MINGGU NI KENA LAH BALIK KAMPUNG...Cempedak tengah banyak nih..musim cempedak ke? atau salah Musim?.

28 comments:

Pok Li said...

Lama tak makan cempedak. Nak balik kampung jauh pulak. :(

HABIHA69 said...

eh..pok Li..ye lah..bukan tak nak kongsi cempedak nih...jauh sangat nak hantar kat ganu tu...tak per yek..ambil bau je cukup lah...MCM citer P Ramlee...(3 Abdul)..

en_me said...

sodappnyerrr.. ojo lali aku yo kanngo

HABIHA69 said...

kakang ME kan idola aku mana leh lupa..tapi ni ha chempodak ni kan mencongkam..kat umah ada 3 biji lagi nak ke?

Чикгу Жаве the CJ said...

adeehhh.. silap time le masuk blog kang ustat. hehe

dh le ptg, lapoorrr nih. aku makan juga laptop nih.

cempedak goreng aku punya feberet!. huhu

HABIHA69 said...

alaah kalu cikgUstaz Cj nak sebijik pun buleh saya kasi...tunggu yek..jap lagi sampai..tunggu kat depan shell ke atau dpn masjid sultan Ibrahim Ks..hik..hik..

PINATBATE said...

'dari cempedak menjadi nangka
daripada tidak baik lah ada...'

tak ada cempedak,makcik goreng jompot ikan bilis jer untuk bebudak yg kelaparan petang ni..tu pun licinn...

HABIHA69 said...

Cikgu PinatB jompot bilis tu campor ngan lobak merah potong halus-halus sedap Oooo...Anak-anak saye time cuti nih letak ape aje semua licin...Cam ne cikgu ,kampung yang sebelah lagi satu tu mcam hollywoods tak?..hik

manlaksam said...

Ustaz,
Pak Man suka makan cempedak...goreng ke...makan mentah ke...semua suka. Lebih-lebih lagi kalau yang free.

HABIHA69 said...

amvoi Pak man...sama cam kita juge, tpi kalu makan yang belom goreng Nnti...perut Ehm..ehm..Dulu saya rajin bgi Ceramah kat pedalaman smpi kat Felda Jenderak selatan..antara buah tangannya ialah cempedak...Terima Kasih lah Pak masih sudi ziarah saya...Jazakallah.

blackpurple @ jowopinter said...

Salam ustaz.

Pergh! Cempedak goreng memang lazat. Lagi-lagi kalau di makan denagn kopi 434 panas-panas.


:)

HABIHA69 said...

alhamdulillah...sekali-sekala kang JP muncul kaget aku...mana ko pegi ni kang...sampai busuk cempedak aku simpan nih...baru ari ni muncul...meneng wae ngopo toh?

blackpurple @ jowopinter said...

'Beton'nya ada simpan tak? :D

Bertapa sekejap ustaz. Pulihkan semangat yang hilang.

HABIHA69 said...

Betonnya dah direbus dah dipangan lah...kang, Insyaallah aku kan sentiasa doakan kang Jp..aku pun rasa cukup ceria petang nih bila kang Jp ziarah aku..dah lama sangat rasanya kang Jp menyepi...nak juga berkongsi derita, suka,gembira dan mcm-mcm lagi ngan..kang Jp...moga Ceria-ceria selalu kang...Amin

dilaOHdila said...

salam ustaz...
bengi2 iki kk ono cempedak to...:-P
ngelih dadhiney wetengku iki

anntaj said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Big Mamma Bukhari said...

Assalamualaikum Saudara..
Terima kasih sudi singgah di blog saya yang tidak seberapanya itu.. (oh, kalaulah blog saya itu boleh dipanggilkan blog ye).. maklumlah, isinya tidaklah seberapa jika mahu dibandingkan dengan blog saudara yg dipenuhi pelbagai informasi ini. Malu pulak saya dibuatnya apabila saudara datang menyinggah.. kebiasaanya.. hanya berkunjung balas sesama kaum sejenis sahaja.. menceritakn hal2 sehari-harian sebagai seorang isteri, ibu dan kerjaya masing2... tapi apa yang pasti.. saya pasti ke sini lagi.. em, penulisan saudara berteraskan agama.. itu yang mahal dan sukar dilepaskan begitu sahaja.. selamat berkarya lagi ye saudara.. coretan saudara saya nanti2kan.. insya allah... terima kasih..

blackpurple @ jowopinter said...

Salam ustaz.

Terima kasih atas doa itu. Doa saya untuk ustaz juga.

Esok ulangtahun blog JP ke 3. Singgahlah ya. Hehehe!

anwarjauhari said...

balik kampung??

saeke udhu musim cempedak. tapi musim sunatan.........

(baru balik songko kenduri jiran sunatan)....awas 3 ningratmu itewwww...

HABIHA69 said...

Tq.. Cikgu Anwar sudi singgah...2 Ningrat tu dah selesai..tinggal lagi 2..nak booking kat cikgu utk. musim sunat tahun depan boleh ke..hiks..1/2 price...tak tahulah musim buah sekarang nie tak tentu lah...jambu batu kat kampung pun tengah musim nih..hi..hi..hi

HABIHA69 said...

Salam TQ Pn. Ruziawati kanss..Tq juga sudi singgah...saya smpai skrg masih terpegun tengok gambar Big mama yang kat Jambatan tu..sedondon hijau lagi..hi..hi..Cik abang sebelah tue serius sangat...sama-sama lah kita berkongsi ilmu yang baik. yang buruk jadikan sempadan, yang terbaik ialah dari Allah..yang kurang itu saye..lah....jgn serik dtg lagi big mama..dah beli baju sekolah anaks-anaks ke?

HABIHA69 said...

dilla TQ..sebok lagi ke?..itu lah sebok sangat kerja smpai cempedak ni sejuk...TQ sudi ziarah lagi...Beton nya masih ada lagi dan boleh digodok....nak ke?

azza_irah said...

salam..
adehh..tringin den nak makan cmpedak..

tak salah musim cikgu..sekarang ni semua dah tak ikut musim...

HABIHA69 said...

oh ya cikgu Azza...mmg buah-buahan skrg da tak ikut musim...tpi musim hujan tetap juga pada bulannya ye cikgu...Cikgu kat Penang yea..tgh musim aper yea cikgu?

azza_irah said...

musim weng2...hehe...sini kejap ujan kejap pans..tak tentu...
sy asal kelate...tak sabar nak balik main air banjir..
banjir mmg satu bncana tapi rindu saat kecik2 dl ..

HABIHA69 said...

Mmg seronok zaman dulu-dulu kan...saya setuju..

muor76 said...

cempedak goreng? sedapnyer.. dah lame tak makan.. kalo makan ngan bijiknyer sekali aku ngap.. perghhh! ngences dah nih... kekekek

HABIHA69 said...

ha..ha..ha abang muor rupenye...TQ sudi singgah...lama dah tunggu nih..baru ari nih abang Muor muncul...Bang boleh pinjam Vespa bang ?jangan serik ziarah lagi ye bang...saya tunggu nih.