11/20/2008

Mengulas "Comments" juga sedeQah?



Alhamdulillah...dalam diam dah 4 bulan juga "aku" (Pinjam perkataan Cikgu Jawe)mengisi ruang En3 blogs sendiri dengan mengalami pelbagai pengalaman dan kepelikkan dunia blogs ini...sesuatu yang istimewa sebenarnya. En3 sebelum ini ialah ttg.SedeQah Selipar...Memang betul cakap Pok Li..setelah selesai saya mengulas "Comments" En3 nya (Bisobonar). saya betul-betul dapat "Comments" yang mencongkam..alahai (Mintak izin En.ME pijam Trade Mark ini)..baru tahu saya dunia Blog nih ada kalanya mengguris perasaan dan jiwa...tapi saya cuma nak kata begini : bagi saya mengulas atau istilahnya "Comments" En3 seseorang perlulah berniat baik dan bersikap baik juga. sebab yang baik-baik itu akan dapat ganjaran Allah seperti Firmannya di dalam Surah Al-An Am:ayat6 mafhum Firmannya: "Sesiapa yang berbuat kebaikan baginya 10 kebajikan" Maknanya bila kita berkongsi pandangan, pendapat mahupun idea maka niatkanlah untuk "kebaikan" semata-mata. Dengan kata lain jika kita "Comments" itu maksudnya juga kita dikira bersedeQah walaupun hanya berbentuk kata-kata dari buah fikiran yang baik-baik sebagaimana yang dimaksudkan dari riwayat oleh Bukhari dan Muslim.Kesimpulannya jangan kita "jengkel" kepada yang suka mengacau mungkin mereka dari suku sakat Abu lahab kot ...tak dapat sedeQah selipar hari ini dapat sedeQah "Comments" kat kengkawan pun jadilah...

23 comments:

manlaksam said...

Assalamualaikum Ustaz,
Pak Man nak sedekah komen sikit nih.
Baguslah ustaz punya ceramah mini tadi tuh. Pak Man dapat ilmu dari situ.
Teruskan berdakwah!

HABIHA69 said...

amvoi pak Man...tima kasih lah..jgn serik yea datang lagiks...kuah laksa dah panskan ke dok dang panaskan gitew?

Miss Jaz said...

salam habiha..jue teringin nk tgk yang mana satu ustaz habiha nie..semua benda dlm blog nie ilmu...thanks jue dah ambil banyak..sesambil wat rujukan...thanks..

Pok Li said...

Kadang-kadang komen lagi bagus dari menulis. Apa pandangan ustaz?

HABIHA69 said...

T.kasih pok li...pastinya biarlah Comments yang membina ataupun yang boleh menyelesaikan permasalahan (dengan cara yang baik-baik)bila comments secara berdepan nyata nampaklah kejujuran dan keikhlasan..menulis pun begitu biarlah jujur dengan cara boleh dirujuk semula kepada penulis andaikata ada pandangan yang lain..Tapi Comments dan menulis tu yang penting "niatnya" kalau baik, maka sudah tentu mendapat keredhaan Allah...

HABIHA69 said...

Cikgu Jue terima kasih datang ziarah lagiks..alaa..biasa-biasa je..ilmu kurniaan Allah..saya pun tabiks kat cikgu Jue Sbb. bgi ilmu cam maner nak melawats ke Lumut & Pangkor...anaks-anaks sedara sayer seboks nak gi cuti sekolah ni...saya pun paparkanlah tempats yang menariks mcm dlm N3 Cikgu tue...T.kasih Cikgu..Jazakallahu Khairan Kathira.

manlaksam said...

Ustaz,
Pak Man laksam......bukan laksa...
dua benda yang berlainan tu.

en_me said...

wei kang.. welkam to world of blog.. baghu ko tau langit tinggi rendah.. ekeke

en_me said...

me baghu pasan, ko snap blog me kat screenshot ittewww, ko pinjam trademark me.. ko pakai ammvoiiii ammvoiii me.. takbest larrr macam nihh kannng.. harapan me mugo mugo kiter biser jadikkk rakan siber yg baik baik volllee gittewwww..

HABIHA69 said...

wah kang sampai 2X shoot kat sini TQ lah..ni marah ke...suker nih?..hik..hik saper ada ukur langit..kang ME yang dah ukur bagi lah tau aku nih berapa jaraknya...hik..hik..Mmg lah Saya pun semakin..INSAF lah nih...tapi bila ikut trade mark Kang ME rasa LUMAYAN pulaks...kaulah Idola KU...

HABIHA69 said...

Pak Man sorry lah silap pasal laksa dan laksam..ni lah manusia pak..selalu je silap...maaf kan saya..terima kasih kerana betul kan...pak..saya tang makan ni Mmg silap nama tapi jarang silap masuk....(mulut)..Pak Man..laksa ngan laksam mana satu yang paling "Kow-Kow"punya?

Чикгу Жаве @ CJ said...

salam ustaz..

hehe.. ni blh jemput bg ceramah kt sklh aku nih. hehe

dunia blog mcm ni le. sgt terbuka. dn kdg2 terluka.. kekeke

jd bila dh masuk alam blog, pandai2 le bawa diri. tp insyallah, kalau niat ikhlas utk berdakwah, allah akan beri kekuatan. mana ada jln dakwah yg mudah kan. hehe

blog ustaz sgt bagus. sgt informasi. blog CJ sgt merapu. sgt melalut. ahaks!

- cikgu jawe

PINATBATE said...

Salam..
Saya amat setuju dgn pendapat memberi komen dengan "niat" yang baik tu..

Tapi jangan dilupa, komen juga harus disampaikan dengan "cara atau uslub" yang baik juga..lebih-lebih lagi dialam maya ni..kita tak tahu siapa sebenarnya yang membaca komen kita...

kadang-kadang kalau tak kena gaya,niat yang baik pun menyakitkan hati orang yang membaca..tak gitu Ustaz?

HABIHA69 said...

Betuuul tu cikgu PinatB, Saya setuju sangat dengan yang itu...terima kasih krna memberi pandangan...Jazakallah krna Ziarah...

HABIHA69 said...

Terima kasih CikgUstaz Jawe yang akhirnya sudi singgah ke mari...sayer yang sepatutnya jemput CikgUstaz ke tempat sayer..abang kena datang dulu lah..kiter adik jerr ilmu pun tak seberapa...tak merapulah...sayer suka baca aper.. kalau sehari tak jengok& tak baca En3 CikgUstaz...tak kenyang makan laksa tau...tu sehari bayangkanlah kalau 2,3,4 ke 5 hari???...sekali lagi Jazakallahu Khairan Kathira utk Cj...

azza_irah said...

salam ziarah...
perkongsian yg mberi manfaat pada diri dan sume..

HABIHA69 said...

terima kasih Cikgu kerana sudi singgah..yang bermanfaat itu datangnya dari Allah semata-mata yang kurang tu dari saya sebagai hambanya...salam kenal Cikgu & selamat bercuti

azza_irah said...

salam singgah lagi utk cikgu..
terima kasih sudi jenguk blog sy..caca marba je...tulis ikut gerak jati dan hati..terasa segan org seprti cikgu yg singgah...blog ckgu ni penuh dengan ilmu yg bermanfaat..

HABIHA69 said...

terima kasih lah cikgu Azza singgah lagi utk kali ke 2..saya doakan cikgu sihat & cepat sembuh dari berdenyut-denyut kat En3 tuh..jgn lupa dah baik Nanti sedekah "Comments" lagi kat saya..Jazakallah..Syafakallah...amin

akudimar said...

salam kenal tuan Habib
bertuah rasanya blog saya yg tak menarik tu dikunjungi oleh seorang ustaz.
monggo sederek...

HABIHA69 said...

Jazakallah..sudi singgah..tak semua orang suka tau suka ustaz berkunjung dlm bolgs nya...Kepiyiee Mak ee wes waras?? alon-alon lah yok..

che ann said...

salam..pertama kali singgah blog ustaz w/pun berkali2 ustaz dah masuk blog saya..nak buat cmne..baru berkesempatan..selamat datang ke dunia tanpa sempadan...saya pun dah kena..tu pasal ada entry merajuk ari tu..pikir +ve jela..yang penting niat kan..

HABIHA69 said...

walaikum salam che ann..TQ sudi gak akhirnya singgah sini..moga jadi teman dan rakan bloggers yang baik..salam mal hijrah 1430H